Hoe beïnvloeden producten met parfum jouw vagina

Een gezonde vagina ruikt niet naar lentebloesem. Producten om de vagina beter te laten ruiken, en helemaal producten met parfum, kunnen schadelijk zijn en verhogen de kans op vaginale irritatie. Je vagina is niet vies, want het reinigt zichzelf!

Hoe hoort je vagina te ruiken?

Een vaginale geur is normaal en meestal niet ernstig. Afwijkende geuren zijn vaak simpel te verklaren: zo ruikt je vagina wellicht na het sporten anders, of na het gebruik van een condoom of glijmiddel. Ook voeding beïnvloedt de geur van je vagina. Kijk niet raar op als je na een lekkere maaltijd vol ui, knoflook en kruiden een sterkere geur om je heen hebt hangen, ook bij je vagina. Geen reden om die heerlijke knoflookbrood te laten staan!

Leer je vagina kennen…ook de geur

Je zult ook merken dat je vagina op verschillende momenten in je cyclus anders ruikt. Aan het begin van je cyclus zal je vagina een milde en vrij zoete geur hebben. Na je ovulatie ruikt je vagina wat zeurder als azijn. Dit kan per persoon verschillen en verschilt ook afhangend van of je de pil slikt of niet. Het is goed om je vagina te leren kennen, ook hoe het ruikt zo dat je weet wanneer het gezond is en wanneer er iets niet klopt. Als iets ineens heel erg verandert dan weet dat je naar je huisarts moet gaan.

Vaginale producten

De afgelopen jaren zijn er heel wat producten op de markt gebracht die vaginale geur moeten tegengaan. De hype rondom producten voor de vagina stuit op culturele kwesties als hoe vrouwen moeten ruiken en hoe ze voor hun lichaam moeten zorgen, wat niet per definitie hetzelfde is als wat nu echt gezond is voor je vagina.

Bij de drogist vind je van alles en nog wat om de vagina goed voor de dag te laten komen: Vaginale zeep en doekjes, vaginale mintsnoepjes en zelfs parfum die je erop kan spuiten. Ook is er de vaginale douche voor het reinigen van de vagina na menstruatie of seks. En vergeet niet de talloze tampons en andere menstruatie producten die parfum bevatten en beweren dat je naar lentebloesem gaat ruiken als je ze gebruikt. Merken die deze producten verkopen, maken misbruik van de onzekerheden van vrouwen over hun lichaam en hoe hun vagina “hoort” te ruiken. Want je hebt deze producten niet nodig, want een vagina houdt zichzelf inwendig schoon en heeft daarbij geen hulp nodig (alleen wat water!).

Producten met parfum doen vaak meer kwaad dan goed. Ze kunnen voor vaginale irritatie zorgen. Een speciale douche, zeep of lotion verwijdert niet alleen de slechte, maar ook de goede bacteriën die je vagina nodig heeft. Hierdoor kunnen gisten vrij spel krijgen. Dan kun je vaginale schimmelinfectie oplopen (een infectie met veel jeuk in en rond je vagina). Laat de grote schoonmaak daarom aan je vagina voorbij gaan en maak je vagina alleen schoon met een beetje lauw water.

Vaginale Zeep

Zeep maakt je vagina minder schoon. Klinkt gek maar het is waar. De zuurgraad rond je vagina is relatief hoger dan in de rest van je lichaam. Dit is natuurlijke zelfbescherming van je vagina: de zuurgraad stopt ziekteverwekkers. Het gebruik van zeep of vaginale deodorant verstoort deze vaginale flora.  Schadelijke bacteriën hebben dan meer kans om te groeien. Was de vulva daarom alleen met lauw water. Scheer je rondom je vagina?

Product tip: Kies voor een scheer product zonder parfum. Scheerolie en scheergel zijn beter dan scheerschuim. Kies één zonder parfum.

Glijmiddel en de vagina

Check ook eens wat je tussen de lakens gebruikt. Je vagina reageert niet altijd goed op oliën en glijmiddelen. In veel van deze cosmeticaproducten zitten chemicaliën, en die wil je niet in je vagina hebben. Glijmiddel bevat vaak glycerine (suiker-alcohol). Dit is een voedselbron voor sommige bacteriën waardoor je vaginale flora uit balans raakt.

Product tip: Een glijmiddel op waterbasis zonder glycerine en zonder parfum is de beste optie. En voor de echte hobbyist: glijmiddel is ook eenvoudig zelf te maken, bijvoorbeeld van lijnzaad of Aloë Vera.

Parfumvrij je menstruatie door

De meeste conventionele tampon en maandverband merken voegen parfum toe aan hun producten. Dit weet je misschien niet omdat het vaak niet op de verpakking staat, maar je hebt vast wel eens meegemaakt dat je een maandverband open maakt en dat er kunstmatige bloemengeur eruit komt. Misschien ruikt het lekker maar je vagina wordt er niet blij van. Zoals genoemd, kan parfum de natuurlijke balans van bacteriën verstoren waardoor je vaginale irriteert, een infectie kan krijgen en een sterker geur dan normaal.

Product tip: Yoni tampons, maandverband en inlegkruisjes bevatten geen parfum maar alleen biologisch katoen. Biologisch katoen is zacht, ademend, en verminderd de kans op vaginale irritatie en infectie. Je kunt ze online kopen of in een Albert Heijn of Etos bij jou in de buurt!

Vertrouw je vagina

Een gezonde vagina ruikt, tijdens en na je menstruatie. Dat is natuurlijk en normaal. Vertrouw je vagina want het is zelfreinigend. Zorg er goed voor door alleen met lauw water te wassen en door producten te gebruiken zonder parfum. Bezoek je huisarts als de geur van je vagina echt sterk is. Een naar rotte vis geurende vagina kan wijzen op bacteriële vaginose. Als die geur aanhoudt, kun je het beter wel even laten checken.

Protect the punani!