Jessica Gyasi: “Give a woman the right guidance and she will be unstoppable.”

Interview door Ralph Edelstein

Jessica Gyasi is model, TEDx spreker, schrijver en oprichter van Model For Models. Een platform waarmee ze persoonlijke coaching en workshops aan modellen en jonge vrouwen aanbiedt. Ze studeerde af als sociaal agoog en naast Model For Models werkt ze momenteel aan een documentaire over het gebrek aan gelijkheid en de vooroordelen in de mode- en modellenwereld.

 

Waarom is diversiteit in de mode- en modellenwereld zon hot topic?
Beeld is een krachtig middel dat ingezet kan worden om mensen bewust en onbewust te beïnvloeden. Dus ook voor een nieuwe generatie jonge meiden die model willen worden, en vrouwen die zichzelf gerepresenteerd willen zien in de bladen, of op tv. We worden steeds bewuster en snappen dat het een blinde vlek, onverschilligheid of soms keihard racisme is. Het resultaat is hetzelfde: een groot deel van de bevolking blijft buiten beeld. En net als mijn eigen verhaal, komen de verhalen en behoeften van vele andere steeds meer naar boven.

De modellenwereld is een van de weinige industrieën ter wereld waarin je expliciet benoemt wat voor huidskleur of uiterlijke kenmerken iemand moet hebben. Het probleem is dat veel boekers en merken niet goed toelichten waarom ze wel of niet een donker model kiezen. En dat levert veel problemen op.


Hoe zit dat dan?
Mensen kiezen automatisch vaak mensen die op hen lijken. In de liefde, in sollicitaties en dus ook tijdens castings. Daarom is diversiteit zowel voor als achter de camera belangrijk. Het zijn de bladenmakers, modeontwerpers, casting directors en fotografen die de verhalen vertellen. Dit doen ze vaak vanuit hun eigen fascinatie, hun kijk op de wereld. Als de makers dus te veel op elkaar lijken, dan gaan ook de beelden van modeseries, modeshows en campagnes op elkaar lijken.

In je rol als model ben je een product, dat andere producten moet helpen verkopen. Als een merk zegt ‘wij willen twaalf modellen waarvan één donker meisje, omdat wij denken dat die combinatie het beste werkt voor ons merk’, dan is dat een prima en eerlijk antwoord. Maar juist wanneer ze hun keuze niet toelichten – misschien uit angst om van racisme beschuldigd te worden – veroorzaakt dit onzekerheid. Ondanks dat we nog een lange weg te gaan hebben, ben ik blij met de opwaartse stroom. Het veranderende modellenlandschap zorgt voor een inclusiever modebeeld.


Hoe komt het dat zoveel jonge vrouwen een laag zelfbeeld hebben?
Ik denk door een gebrek aan educatie. Je krijgt thuis en op school allerlei vaardigheden mee om je zelfredzaamheid te ontwikkelen. Maar we vergeten daarbij de basis: dat jouw bestaansrecht op zich al voldoende is. Het feit dat je leeft maakt jou belangrijk en relevant! Dat wordt hier in het westen als zweverig gezien – daar hebben we geen tijd voor. Maar als we meer aandacht geven aan het ontwikkelen van je intuïtie, je innerlijke stem, dan levert dat veel meer zelfvertrouwen op. Het gaat om vragen als “hoe voelt dit voor mij? Wat betekent dit voor mij? Wat voor waarde geef ik dit?”. Mijn doel is het gat te dichten tussen hoe vrouwen over zichzelf denken en hoe ze zichzelf daardoor zien, versus wie ze echt (willen) zijn. Aandacht voor wie je zelf écht bent, en die persoon met liefde te verzorgen, is de beste manier om die kloof te dichten.


Hoe ben jij zelf door jouw lage zelfbeeld heen gebroken?
Dat was een heftige reis. Ik heb moeten accepteren dat ik negatief over mijzelf dacht. Dat ontdekte ik tijdens een casting in Parijs, waar ik bruut en op onredelijke gronden werd afgewezen. Ik werd emotioneel en heb mij meteen afgevraagd waarom ik nou zo moest huilen. Deden zijn woorden zoveel pijn? Was het de toon? En toen realiseerde ik mij dat ik geloofde wat die man zei. Hij bevestigde dus het idee dat ik al over mezelf had. Die realisatie was het vertrekpunt van mijn helingsproces. Door therapie, meditatie en journaling heb ik mijn zelfbeeld volledig weten te kantelen.


Dat is toch verschrikkelijk moeilijk? Je moet immers het totale tegengestelde gaan geloven van wat je gelooft
Ja, maar echt! In het begin houd je jezelf volledig voor de gek, voor je gevoel. Ik vond mijn neus bijvoorbeeld veel te breed, veel te zwart werd mij verteld. Stond ik voor de spiegel, dan zag ik iedere keer die veel te grote neus. Maar ik ben mezelf – op dat moment tegen beter weten in – gaan vertellen dat ik mijn neus prachtig vond. Iedere keer weer. En geloof me, het werkt! Heel gek, maar het werkt echt. In het begin stond ik daar en zei ik soms echt nog wel tegen mezelf “wat lul je nou?”. Maar positive self-affirmation is een van de meest krachtige tools die er is. Inmiddels vind ik mijn neus prachtig! Je moet je er wel compleet aan overgeven. Je moet er net zo hard in geloven als dat negatieve stemmetje in je hoofd die tegen je zegt dat je ergens niet goed in bent.


Jij hebt jouw reis gedeeld met de buitenwereld?

Ja, juist omdat ik ook die kant van het vak wilde laten zien. De glitz en glamour in balans brengen door de feiten zichtbaar te maken. En de reacties zijn priceless. Model en geen model, man en vrouw, ze herkende zichzelf in mijn verhaal en de aspecten waar ze zelf tegenaan lopen in het dagelijks leven en durfde daarover te praten. Dat vind ik bijzonder mooi. Ik heb voor mijn thesis onderzoek gedaan en tijdens een panelgroep van dertig meiden vertelden veel van hen dat ze zich vaak beschaamd voelen om persoonlijke ervaringen te delen en niet weten hoe van kwetsbaarheid kracht te maken. Het feit dat ik dat wel had gedaan, sterkte hen om dat ook te doen. Ik ben me daardoor nog bewuster geworden van mijn onbedoelde rol als rolmodel. Bovendien ben ik inmiddels volwassen. Nu, op mijn 32ste, durf ik dingen te delen en zeggen die ik op mijn 15de echt niet had gedurfd. Dat is een van de fijne dingen van ouder/wijzer worden.


Hoe vertaal je jouw ervaringen door naar je werk?
Model For Models organiseert workshops waarin we vrouwen helpen aan meer zelfvertrouwen en aan een beter, meer realistisch zelfbeeld. Dit doen we door vrouwen te confronteren met hun denkpatronen en praktische tools aan te reiken die resulteren in mentale en emotionele stabiliteit. We nemen je mee van de catwalk naar selfcare. Wij leren vrouwen hoe ze door het leven kunnen gaan alsof het hun eigen modeshow is.


Welke taboes doorbreek jij in je werk?

Het taboe op eerlijk durven zeggen wat je werkelijk denkt of voelt. In de Nederlandse samenleving heerst zoveel schaamte rondom het delen van je kwetsbaarheid. Met Model for Models zet ik mij ervoor in dat je niet altijd een perfecte versie van jezelf hoeft te laten zien. Ik strijd voor eerlijkheid en transparantie en ik probeer mensen en merken – die samen het modebeeld bepalen – bewust te maken van hun ingesleten denkpatronen.

 

 

Meet the other #Changemakers

Want to know more about Yoni? Read our story.