Jody Rouwenhorst: “Ik denk dat je als transgender een lichamelijk taboe bent”

Interview door Ralph Edelstein.

Jody Rouwenhorst is model. Sinds drie jaar is zij in transitie en doet zij modellenwerk. Tijdens de Fashion Week 2017 liep zij als eerste transgender model ooit in Nederland topless een fashion show.

 

Transgenders hebben de afgelopen jaren een steeds grotere stem gekregen in het publieke debat. Wat betekent dat voor jou?
Dat is voor mij heel prettig, omdat het de acceptatie van transgenders vergroot. Dat betekent dat ik steeds meer opdrachten krijg en daar ben ik heel blij mee. Maar tegelijk is er nog een lange weg te gaan. In het gewone leven is het echt nog een strijd hoor. Ik woon in Amersfoort, dat is dichter bij de Veluwe dan bij de Randstad, en dat merk je. Zo ben ik een tijd geleden in de supermarkt mishandeld door mijn overbuurman. Enerzijds pak ik dus mijn shine als transgender, anderzijds word ik in elkaar geslagen.


Vind je het belangrijk een stem in dat publieke debat te hebben?
Toen ik in transitie ging was dat nooit mijn doel, maar ik rol er vanzelf een beetje in. Ik beweeg eigenlijk automatisch een beetje meer richting activisme. Je kunt natuurlijk niet alleen maar zichtbaarheid creëren door je shows en fotoshoots, maar dan vervolgens zwijgen als je iets gevraagd wordt.. Ik ben dus voorzichtig mijn stem aan het vormen. Dat moet ook wel. Als mensen me aanvallen in een fakking supermarkt, dan is het tijd om op te staan.


Op de barricades dus?
Nou ja, vooral een grens trekken. Weet je, ze hoeven me echt niet toe te juichen of te accepteren, maar überhaupt tolereren zou al een goed begin zijn.


Leidt jouw zichtbaarheid in de media tot goede resultaten?
Sowieso voor mijn eigen carrière, maar zeker ook voor de acceptatie van transgenders. Ik heb meegedaan aan Hij is een Zij, van KRO-NCRV. Dit programma heeft veel positieve impact gehad op de acceptatie van transgenders in de maatschappij.


Welke taboes doorbreek jij?
Het klinkt misschien gek, maar ik denk dat je als transgender of non-binary eigenlijk lichamelijk een taboe bent. Mensen vinden je een beetje raar of eng en snappen bijvoorbeeld niet waarom je een geslachtveranderende operatie zou doen, of waarom juist niet.


Is dat niet voornamelijk onbegrip? Dat mensen niet snappen wat een transgender is en waarom je dat bent?
Het taboe wordt mede in stand gehouden omdat mensen zich er niks bij kunnen voorstellen. ‘Nou, dan ga je dus naar het andere geslacht.’ Maar zo simpel is het niet. Het is meer dat je dichter probeert te komen bij wie je eigenlijk bent. Je probeert je gender en je sekse dichter bij elkaar te krijgen en idealiter worden die één, al geldt dat niet voor iedereen natuurlijk.


Je hebt in 2017 topless een modeshow gelopen. Wilde je vooral voor jezelf die catwalk op, of ook om transgenders vooruit te helpen?
Absoluut dat laatste. Ik was in eerste instantie gewoon geboekt voor de openingsshow van de Fashion Week, ik ging er vrij blanco heen. Maar toen werd bekend dat ik enkel in een witte slip met een stuk plexiglas voor mij moest lopen. Dat was voor mij echt een big deal, en blijkbaar ook voor de rest van Nederland. Ik kreeg een twee pagina’s groot artikel in de Metro op de ochtend van de show. Sindsdien heeft m’n carrière een vlucht genomen. Ik had toen mijn borstoperatie nog niet eens gehad en zat pas één jaar aan de hormonen. Hoeveel vrouw ben je dan precies dacht ik. Het was dus echt een statement om die show te lopen.


Wat je met je lichaam doet is privé, maar zo’n catwalk op gaan is publiek. Was dat meteen je belangrijkste taboedoorbrekende actie?
Zeker. En het was de start, dus we mogen wel zeggen dat het een lekkere binnenkomer was!


Wat streef je uiteindelijk na?
Ik heb geen vastomlijnd plan, maar ik droomde er wel van om ook internationaal te gaan. En deze droom is dus net uitgekomen! Afgelopen Januari heb ik shows gelopen tijdens de Berlin en London Fashion Week. The sky is the limit. Dat kan heel overweldigend voelen, maar het is tegelijk heel erg lekker.


Hoe denk je over feminisme?
Daar houd ik me niet heel sterk mee bezig. Het gaat mij meer om diversiteit en gelijkheid voor iedereen, dan specifieke gelijkheid voor vrouwen. Als een biologische vrouw zich gelijk voelt aan een biologische man dan is dat heel fijn voor hen, maar ik pas in geen van beide hokjes en kan dan dus niet genieten van die verworven gelijkheid. Mijn doel is dus wat veelomvattender: gelijkheid voor iedereen.

 

 

Meet the other #Changemakers

Meer weten over Yoni? Kijk hier.