Mariah Mansvelt Beck: “In het leven gaat het om het vinden van jouw authentic power.”

Interview door Ralph Edelstein

Mariah Mansvelt Beck is mede-oprichter en CEO van het biologische tampon- en maandverbandmerk Yoni. Mariah probeert met haar merk het taboe op menstruatie en (praten over) vagina’s te doorbreken.

 

Je bent vrouw, moeder, CEO van een succesvol bedrijf en je spreekt je uit voor het doorbreken van taboes over menstruatie. Hoe verhouden die rollen zich?
Een van mijn kwaliteiten is iets wat mij persoonlijk raakt, vertalen naar wat andere mensen ook raakt. Zo is Yoni ook ontstaan. En zo probeer ik het bedrijf te leiden: door bewust te zijn van hoe ik zelf in het leven sta, ook als vrouw en moeder, en dat door te geven aan de mensen met wie ik werk. Al mijn rollen vallen dus heel erg samen, ik doe me in geen enkele rol anders voor dan wie ik ben.


Je probeert niet ‘een man te spelen’ in een zakelijke omgeving…
Haha, nee hoor. Absoluut niet!


Dat is misschien wel het nieuwe feminisme, waar deze campagne om draait. Dat je vanuit vertrouwen in je vrouwelijkheid kan en mag zijn wie je wilt…
Dat denk ik wel ja. Om het even zwart-wit neer te zetten: vroeger was de man de beschermer, de provider, en de vrouw zorgde voor de kinderen. Dat is allemaal veranderd, vrouwen kunnen nu alles doen wat ze willen. En dat geldt ook voor mannen. We kunnen de stereotypes dus overboord gooien. We hoeven niet meer aan de verwachtingen te voldoen die horen bij man of vrouw: we kunnen gewoon zijn wie we zijn. Dat betekent overigens niet dat het makkelijk is. De balans tussen ambitieus zijn en een aanwezige moeder zijn is heel lastig.


Welke taboes probeer jij te doorbreken?
Toen we Yoni oprichtten hebben we echt niet bewust bedacht dat we het taboe rond menstruatie gingen doorbreken. Wij gingen gewoon vanuit ons eigen gevoel aan de slag om een geluid te ontwikkelen waarin bepaalde eigenschappen van een vrouw, of het nou je vulva is of menstruatie of wat dan ook, wordt genormaliseerd en niet gemedicaliseerd. We wilden de schaamte voorbij. Het gevolg was uiteindelijk een merk dat vanuit haar eigen kracht en inhoud menstruatie bespreekbaar maakt. Dus meer een gevolg ván het merk, dan een doel op zich…


Menstruatie bespreekbaar maken, daar kunnen toch niet veel mensen een probleem mee hebben?
Dat zal je verbazen. Je zou even op Twitter moeten kijken naar de reacties op de uitzending van Jinek waarin het boek Van Vulva tot Vagina behandeld wordt. Ik heb dat boek mede geschreven. Die reacties zijn vaak fel in de trant van “wat een kut verhaal” of “waarom moeten jullie zulke lelijke vulva’s laten zien”. Je merkt dus dat heel veel mensen niet over dit onderwerp willen praten of zien. Nou is de social mediacultuur natuurlijk wel zo dat mensen gewoon graag willen zeiken, maar toch. Er zit nog altijd veel weerstand. Ik denk dat die weerstand deels voortkomt uit onzekerheid. “Lockerroom banter” komt niet voort uit “slechte” mannen maar door onzekere mannen. Daarom is het juist zo belangrijk om er over te praten en dus niet alleen maar vrouwen onderling maar juist met mannen aan tafel.


Heeft Yoni positieve impact?
Jaaa, zeker! Vijf, zes jaar geleden was er bijna niets in Nederland geschreven over het onderwerp bio-katoenen tampons of menstruatie in het algemeen. Als ik de vraag stelde of iemand ooit had stilgestaan bij wat er in gewone tampons en maandverband zat dan kreeg ik bijna nooit een positieve reactie. Ons Yoni verhaal was echt een nieuw verhaal en voor veel vrouwen een echte “wake-up call”.

Tegenwoordig wordt er redelijk veel geschreven over de verschillende product opties, menstruatie, menstruatievrij en de tampon Tax, enz. Ook het retail-landschap is er helemaal anders uit gaan zien. Voor menstruatie waren er uitsluitend synthetische producten verkrijgbaar, behalve in een enkele eco-winkel. Tegenwoordig staan er in de mainstream supermarkt ook katoenen opties en met Yoni zelfs een biologisch katoenen optie. Katoen is een van de meest bespoten gewassen ter wereld, daarom vind ik bio-katoen heel belangrijk. Verder zien we dat andere merken de sfeer en stijl van onze Instagram overnemen en dat er in sommige reclames op een andere manier over menstruatie gesproken wordt dan voorheen (dus de witte legging, blauwe vloeistof reclames die we allemaal kennen). Dus ja, ik zie wel dat we impact hebben. Al komt die impact natuurlijk niet alleen van Yoni, het is meer dat wij onderdeel zijn van een groter idee, een beweging waarbij steeds meer mensen en merken zich aansluiten.


Wat is er nog te winnen voor Yoni?
Een eerste belangrijke stap is dat er transparantie komt over deze intieme producten zodat vrouwen een bewuste keuze kunnen maken. Dat er dus regelgeving komt die fabrikanten dwingt op de verpakking te zetten waar de producten van gemaakt zijn en dat er regels komen over wat er wel of niet in producten mag. Een andere stap is om menstruatie te normaliseren. Voor mij begint dit met het delen van kennis en gesprekken over het onderwerp die er hopelijk toe leiden dat educatie over dit onderwerp uitgebreid en aangepast wordt. Met als einddoel dat meisjes en vrouwen de schaamte voorbij kunnen om zo proactief met hun eigen gezondheid te kunnen omgaan maar ook zelfverzekerder in het leven kunnen staan. En van Yoni wil ik graag een financieel duurzaam bedrijf maken, zodat we met de winst daarvan mooie dingen kunnen doen op plekken in de wereld waar Yoni-producten introduceren niet de meest logische stap is. Uiteindelijk wil ik graag dat Yoni een merk voor vrouwen wereldwijd wordt.


En voor jou persoonlijk?
Persoonlijk weet ik niet waar mijn carrière precies naartoe gaat. Ik heb geen vastomlijnd plan. Waar het naar mijn idee om gaat in het leven is je authentic power – dus innerlijke kracht te ontwikkelen. Veel van de dingen die wij hebben geleerd na te jagen zijn extern. Denk aan geld, succes, status, looks, dat soort dingen. Maar die zijn allemaal vergankelijk. In het leven gaat het er volgens mij om dat je steeds beter leert afstemmen met je ziel en dus ook de reden waarom je nu hier bent. Het gaat er dan niet om wat je precies aan het doen bent, zolang je maar op een pad zit waarin je je blijft ontwikkelen. Dat is heel persoonlijk en dat kan niemand je afpakken. Op dat pad continu blijven en dus te blijven ontwikkelen, dat is mijn grootste ambitie.

 

 

Meet the other #Changemakers

Meer weten over Yoni? Kijk hier.